ElsoSecond

"Well, I'm your typical hiphop political figure, But I'm not left wing OR right wing. I'm the middle finger." (Sage Francis) --------------------------------------- "I am a Gen-Xer, bottle-fed on irony. I get suspicious when I'm being pitched anything that sounds ideal." (Samantha Dunn)

Friss topikok

laposföldhírek

2009.09.01. 10:26 elsofirst

Mi kell az oknyomozó újságíráshoz?

Címkék: journalism msm

 

Egy jó téma? Egy elkötelezett riporter? Elég idő? Szerkesztői támogatás?

Nos, leginkább: Pénz. SOK pénz.

Mondjuk úgy négyszázezer dollár.

Nagyjából ennyit pénz ment el Dr. Sheri Fink 13 ezer szavas cikkére, amely azt vizsgálja, hogy mi történt New Orleans egyik kórházában 2005-ben, miután a Katrina hurrikán elárasztotta, és elvágta a külvilágtól. A NYtimes, és a ProPublica weboldalán olvasható "Deadly Choices" azzal foglalkozik, milyen tragikus választási lehetőségekkel kellett szembenézniük az orvosoknak, és nővéreknek a Memorial Medical Centerben, ahol a vihar elvonultával jóval több halottat találtak, mint a város többi kórházában. (Ki legyen az, akit elsőnek mentenek, ki kapja a kifogyóban lévő életmentő gyógyszereket, és .... ki legyen az, akinek gyógyszer helyett egy jó nagy adag morfiumot adnak)

 

Hogy mi került ebben négyszázezer dollárba?

Gerry Marzorati, NytimesMagazin szerkesztő a MotherJonesnak nyilatkozva szépen végigment a költségeken, hogy _nagyjából_ mire kellett költeni mennyit:

(srry, de idohiannyal kuzkodo lustadiszno vagyok so nem forditok)

Ok, roughly:
2 years of reporting by a staff writer, full-time: 200k
Editing for that period by 2 ProPublica editors: 30k
Lawyering hours at ProPublica: 20K
Editing hours at the Times magazine over past year (from me to copy editors, 5 editors in all involved): 40k
Times fact-checking: 10k
Photography fees plus expenses: 40k
Times lawyering fees: 20k
Web and Web graphic costs at both the Times and ProPublica: 10k
Cost of adding 6 pages to the feature well to accommodate story: 24k

Total: 394k

Közben a Nieman Journalism Lab is belemászott a számokba, és egy kicsit pontosítva Marzorati közölte, hogy ennyibe került volna, ha a NYTimes egyedül csinálja, nem pedig a ProPublicával, és a Kaiser Foundationnel együttműködve. A NJB megkérdezte a ProPublica szerkesztőjét, aki kisebb, de nem kicsi összeget becsült, 250k-300k dollár közelébe téve a költségeket. És. Fink még 2007-ben négy hónapon át saját költségén foglalkozott a témával. (Interjú Finkkel a cikkről)

 

Kérdés: hány olyan blogger / citizen journalist van, aki megengedheti magának ezt a fajta újságírást?

Kérdés2: szükség van-e csúnya nagy médiacégekre?

Akik (amik?) megengedhetik azt, hogy minimum negyvenezer dollárt lkötsenek egy hosszabb címlapsztorira (és ez csak a riporteri fizetés, és az utazási kötség)

és hamár költségek: NYTimes bagdadi iroda éves költsége hárommillió dollár, ugyanez a WashingtonPostnak egymillió. A nagyszerű (és Pulitzer-díjas) PolitiFact a becslések szerint évente egymillió dollárjába kerül a St Petersburg Times-nak (amely a nonprofit Poynter Institute tulajdonában van, így nem hoz nyilvánosságra pénzügyi infokat)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elsosecond.blog.hu/api/trackback/id/tr791352465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása